desertul-romanesc-care-a-ajuns-in-topul-mondial-al-dulciurilor!-preparatul-din-romania-i-a-cucerit-pana-si-pe-cei-mai-pretentiosi-bucatari!

Desert românesc de excepție ce a atins topul mondial al dulciurilor și a impresionat chiar și cei mai pretențioși bucătari

Desertul tradițional românesc care s-a remarcat pe scena mondială a dulciurilor este reprezentat de gustosenii papanași. Acest desert a reușit să se poziționeze printre cele mai apreciate preparate dulci din lume, fiind un simbol al bucătăriei autohtone. Românii au motive de mândrie când vorbesc despre papanașii tradiționali, căci aceștia au cucerit chiar și cei mai exigenți bucătari!

Desertul românesc care a devenit un reper mondial în categoria dulciurilor

Papanașii, desertul pregătit de-a lungul generațiilor în România, au fost incluși în topul celor mai bune 100 deserturi din întreaga lume. Această listă a fost realizată de TasteAtlas, bazată pe voturile exprimate de consumatori din întreaga planetă. Preparatul românesc este singurul desert autohton care a reușit să se impună în acest clasament internațional, conform realitatea.net. Desertul românesc s-a plasat pe locul 33 în top.

„Papanașii sunt o prăjitură autentică în formă de gogoașă, cu o mică bilă în vârf. Pot fi prăjiți sau fierți, fiind preparați adesea cu brânză nesărată, precum brânza de vaci sau urdă, în aluat simplu din făină și ouă. Papanașii prăjiți au forma unui gogoșar și pot fi serviți cu gem de fructe, o lingură de smântână sau zahăr pudră. Variantele fierte sunt mai mici, în formă de nugget și adesea acoperite cu pesmet și zahăr. Acest desert se găsește în cele mai multe restaurante tradiționale românești sau se poate prepara acasă”, explică TasteAtlas.

Papanași tradiționali românești
Papanași prăjiți și fierți

Top 3 preparate culinare preferate în lume

Primul loc îl ocupă Antakya künefesi, un desert turcesc autentic. Antakya künefesi este o varietate tradițională de kunāfah provenită din vechiul oraș turcesc Antakya, realizată din aluat filo mărunțit și umplută cu brânză cremoasă și nesărată.

„Pentru prepararea Antakya künefesi, aluatul se taie în fâșii subțiri, apoi se așază într-o tavă rotundă și plată. Aluatul, numit kadayıfın, se acoperă cu un amestec de brânză nesărată, precum brânza tradițională din Hatay, și cu un strat de aluat filo mărunțit. După coacere pe ambele părți, desertul se înmoaie în sirop fierbinte, preparat din zahăr, apă și suc de lămâie. Se servește cald, decorat cu fistic pisat, nuci sau alune”, transmite TasteAtlas.

Locul secund în clasament îl deține înghețata englezească tradițională cu smântână coagulată, cunoscută drept Clotted cream ice cream.

„Este o înghețată realizată din lapte integral din Cornwall, ouă și smântână coagulată. Utilizarea smântânei clotted din Cornwall conferă desertului o aromă distinctivă și o textură catifelată. Poate fi aromată cu diverse ingrediente, precum vanilie”, explică TasteAtlas.

Locul al treilea îl ocupă gelato italian cu fistic, denumit Gelato al pistacchio.

„Fisticul este una dintre cele mai populare arome de gelato italian. În majoritatea gelateriilor, această delicatesă combină pasta de fistic cu o bază clasică de lapte, frișcă, ouă și zahăr. Uneori, se adaugă fistic zdrobit și prăjit, păstrând textura densă și cremoasă. Datorită costurilor ridicate ale fisticului și pastei de fistic, unele gelaterii preferă alternative mai economice, însă cel considerat cel mai bun fistic provine din orașul sicilian Bronte”, arată TasteAtlas.

Delicioșii papanași românești au obținut și ei poziția 33 în clasamentul celor mai apreciate deserturi la nivel mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *