Potrivit acestuia, sectorul berii contribuie cu peste 60.000 de locuri de muncă la nivel naţional, iar o reducere cu aproximativ 5% a volumului de piaţă poate duce la dispariţia a aproape 400 de posturi în sectoarele agriculturii şi HoReCa.
„Industria berii este un sector cu o producţie naţională solidă, generând peste 60.000 de joburi la nivelul întregii ţări. O mare parte dintre acestea se află în sectoare esenţiale pentru România, precum agricultura, unde aproximativ 8.200 de persoane îşi păstrează locul de muncă. O diminuare a consumului de bere în România, influenţată de condiţiile economice actuale şi de nerespectarea calendarului de implementare a accizelor, poate conduce la o scădere de aproximativ 5% a acestui număr de angajaţi. Astfel, estimăm o pierdere de circa 400 de locuri de muncă în agricultură şi în alte domenii”, a explicat acesta.
De asemenea, declinul consumului de bere şi, implicit, al pieţei berii, va duce la scăderea veniturilor la bugetul de stat din taxele şi impozitele plătite de producători.
„Sectorul berii din România contribuie cu aproximativ 3 miliarde de euro la produsul intern brut, valoarea adăugată fiind de circa 950 de milioane de euro. O reducere de 5% a acestui segment implică o scădere de 150 de milioane de euro în PIB, iar contribuţia fiscală va fi mai mică cu circa 50 de milioane de euro”, a transmis Constantin Bratu.
El a avertizat în privinţa anului 2026, când urmează implementarea unei noi creşteri a accizei cu 10%, începând cu 1 ianuarie, afirmând că această măsură va fi „aproape imposibil de suportat” de sectorul berii, în condiţiile unui consum sub capacitatea de producţie.
„Conform ultimelelor modificări ale Codului fiscal, în teorie, sectorului berii i-ar trebui aplicată o majorare a accizei de 10% începând cu 1 ianuarie 2026. Totuşi, această măsură va fi extrem de dificil de suportat, fiind o industrie cu contribuţie naţională semnificativă, iar cea mai bună soluţie ar fi păstrarea nivelului din august 2025 şi pentru anul 2026. Dacă estimările pentru 2025 confirmă o scădere de aproximativ cinci procente, deja vom atinge un minim istoric, cu o producţie sub 14,5 milioane hectolitri. Dacă trendul de creştere a accizelor continuă şi în anul următor, s-ar putea ajunge chiar la o producţie sub 14 milioane hl. Este o reducere semnificativă, mai ales având în vedere că investiţiile în capacităţi de producţie, în valoare de peste 2 miliarde de euro, au fost deja realizate. Cu o capacitate de peste 20 milioane hl, producătorii de bere dispun de o infrastructură cu cel puţin 30% supradimensionată faţă de consumul maxim din 2008, când s-a înregistrat o producţie de 20,2 milioane hl”, a explicat Bratu.
De asemenea, directorul general al Asociaţiei Berarii României a subliniat că fiscalitatea ridicată va afecta în special microberăriile, care depind în mare măsură de vânzările directe de bere.
„Impactul fiscal ridicat afectează în mod negativ micile afaceri, atât din domeniul HoReCo, cât şi din cel al fabricării de bere, inclusiv microberăriile, mai ales dacă acestea depind exclusiv de vânzările în propriul spaţiu şi au nevoie de un cash-flow pozitiv pentru a face faţă acestor provocări. Sper ca cele 77 de microberării din România, identificate la începutul anului, să îşi poată menţine activitatea, fiind importante pentru consumatorii locali. Un consumator satisfăcut are libertatea de a alege marca de bere preferată, iar sectorul berii din România s-a consolidat și devine o industrie naţională competitivă. Dorim ca toţi operatorii de pe piaţă să-şi păstreze motivaţia pentru a rămâne în piaţă, pentru că concurenţa sănătoasă aduce beneficii atât pentru stat, cât şi pentru consumatori, care pot alege din peste 300 de mărci de bere.
În intervalul 2005 – 2023, piaţa berii din România a avut o evoluţie relativ stabilă, având o medie anuală de producţie de 16,6 milioane de hectolitri. Vârful în producţie a fost atins în 2008, cu 20,2 milioane hl, iar cel mai redus nivel s-a înregistrat în 2024, când producţia s-a situat la 14,9 milioane hl. În 2024, după trei ani consecutivi de scădere, piaţa berii s-a stabilizat uşor, fiind peste pragul de 15 milioane hectolitri.










Lasă un răspuns