in-prag-de-craciun,-fermierii-romani-au-cea-mai-abrupta-scadere-de-pret-la-carne-de-porc-din-ue

Criza de Crăciun: fermierii români înregistrează cea mai mare scădere a prețului la carne de porc din UE

Prețul mediu al cărnii de porc la porțile fermelor din România a atins în ultima săptămână a lunii noiembrie cel mai scăzut nivel din luna iunie, fiind, de asemenea, sub oferta tuturor celorlalte state membre europene, conform ultimelor date ale Comisiei Europene analizate de Economica. Este vorba despre 166,6 euro pentru o sută de kilograme de carcasă tip S, reprezentând o reducere de 21,8% față de media din aceeași perioadă a anului precedent și cu 8,9% mai puțin comparativ cu luna anterioară. În același timp, prețul mediu la nivelul Uniunii Europene a ajuns la 170 de euro pentru o sută de kilograme, înregistrând o scădere de 13,5% față de anul anterior, cu fluctuații între 1,4% în Danemarca și 21,8% în România.

„Datele statistice pe mai mulți ani indică faptul că prețurile scad în perioada noiembrie, cu aproximativ două săptămâni înainte de Crăciun, apoi înregistrează o ușoară creștere în preajma sărbătorilor și ulterior scad din nou. În prezent, însă, se resimte și o influență clară din partea comerțului intracomunitar. Înregistrează o ofertă semnificativă de carne ieftină din Spania, Ungaria, Germania, Polonia și Bulgaria (porci vii destinați abatorizării), ceea ce exercită presiuni asupra fermierilor autohtoni. Aceasta se reflectă nu doar în prețul carcasei, ci și în efectivele de porci abatorizați. Este un fenomen normal ca piața să se contracteze atunci când prețurile scad brusc. Nimeni nu este dispus să vândă la prețuri atât de mici”, a declarat pentru Economica Adrian Balaban, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Chiar și în condițiile acestei scăderi semnificative, România nu deține cel mai mic preț din UE pentru carne de porc. Pentru comparație, fermierii croați practică un preț mediu de 149 de euro pentru o sută de kilograme, belgienii vând cu 158 de euro, ungurii cu 164 de euro, iar polonezii cu 162,8 euro. În Slovacia, prețul mediu este de 162,4 euro pentru aceeași cantitate.

Principala problemă pentru fermierii români este însă costul ridicat al producției, ceea ce îi determină să vândă sub cost.

„Prețul a scăzut sub nivelul costurilor de producție”, mai afirmă Balaban, explicând că această situație derivă din particularitățile pieței cărnii de porc, un produs de volum, tip commodity. „Costurile noastre de producție sunt mai mari în comparație cu marii producători europeni, din cauza volumelor mai mici. În plus, avem cheltuieli suplimentare pentru biosecuritate, evaluate la aproximativ 10 euro pe cap de animal. Paradoxal, costul furajelor din România este de asemenea mai mare din cauza volumelor mai reduse achiziționate. De exemplu, precțul pentru șroturile de soia este mai ridicat”, explică președintele APCPR, subliniind și o altă problemă majoră a sectorului românesc.

Pentru că nu poate exporta din cauza pestei porcine africane, România a devenit o piață de desfacere pentru alte state europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *