Medicul nutriționist Mihaela Bilic a avertizat, într-un mesaj transmis pe Facebook, asupra pericolelor asociate anumitor alimente. „Tot ce este ultrprocesat trebuie evitat”, a afirmat specialistul, bazându-se pe un studiu realizat de prestigioasa publicație medicală The Lancet.
Aceste rezultate oferă cea mai severă evaluare de până acum asupra alimentelor ultrafinate, acuzându-le de contribuția la numeroase afecțiuni cronice și de deteriorarea rapidă a calității dietei la nivel global.
„Studiul The Lancet analizează peste 100 de cercetări științifice și conturează o perspectivă alarmantă: UPF-urile (prescurtare de la Ultra Processed Food) afectează întregul organism, nu doar nutrienții, ci și modul în care aceste alimente sunt concepute, fabricate, ambalate și consumate. Dăunătorul provenit din alimentele ultra-procesate nu se limitează la ingredientele afișate pe etichetă, ci include și factori precum: structura alterată de procesare industrială, digestibilitatea excesiv de rapidă, conținutul redus de fitonutrienți, textura moale care nu necesită mestecare și accelerează ingestia”, a precizat Mihaela Bilic.
Boli potențiale și riscuri pentru sănătate
Unul dintre cercetătorii implicați în studiu subliniază că majoritatea produselor ultratehnologizate nu mai păstrează asemanarea cu ingredientele naturale, schimbând modul în care caloriile sunt absorbită și utilizate de corp. Aceasta poate duce la apariția unor afecțiuni grave.
„Studiul The Lancet evidențiază o asociere strânsă între consumul de UPF și dezvoltarea unor probleme grave de sănătate: obezitate, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, afecțiuni renale cronice, boala Crohn, depresie. Cercetătorii au comparat diete cu același aport caloric și conținut de macronutrienți, iar rezultatele au fost surprinzătoare: persoanele care consumau UPF consumeau mai mult, stimulat de gustul intens al produselor procesate industrial, iar în final cântarul indica o creștere în greutate, chiar și în condiții controlate”, a adăugat medicul român.
Peste 100 de studii au formulat concluzii similare și au demonstrat o relație clară: cu cât consumul de UPF este mai mare, cu atât riscul de probleme de sănătate devine mai ridicat, a explicat Bilic. Deși nu există o cauzalitate directă unanim acceptată, cercetătorii consideră că situația este „îngrijorător de coerentă”.
Impactul cercetărilor asupra reglementărilor alimentare
Rezultatele studiilor pot cataliza introducerea unor reglementări stricte și fără precedent, având în vedere creșterea consumului de alimente ultraprocesate în întreaga lume.
„Cea mai semnificativă concluzie a studiului Lancet evidențiază schimbări majore în obiceiurile alimentare globale. Între 2007 și 2022, consumul de UPF-uri a înregistrat o creștere rapidă în statele cu venituri mici și medii. Produsele ultra-procesate devin o obișnuință, înlocuind preparatele tradiționale bazate pe ingrediente naturale și sănătoase. Aceasta duce la reducerea aportului de proteine de calitate, fibre, fitonutrienți esențiali și creșterea consumului de aditivi controversați. UPF-urile sunt create intenționat pentru a fi atrăgătoare, accesibile și ușor de preparat, ceea ce explică și consumul excesiv, generând multiple probleme de sănătate, evidențiate în numeroase studii. Aceste produse rivalizează cu preparatele tradiționale, câștigând tot mai mult teren”, a menționat Mihaela Bilic.










Lasă un răspuns