Postul Crăciunului 2025 reprezintă una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală în cadrul anului liturgic. Este timpul în care credincioșii își purifică sufletul, intensifică rugăciunea, se împacă cu cei din jur și înlătură mâncărurile „de dulce” pentru a primi cu inimă deschisă vestea Nașterii Domnului. Acest post, instituționat de Biserica Ortodoxă, durează 41 de zile și precede una dintre cele mai importante sărbători creștine: Crăciunul.
Data de început și de final a Postului Crăciunului 2025
Postul Nașterii Domnului din 2025 începe pe 14 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. În mod obișnuit, acesta începe pe 15 noiembrie, însă în acest an Lăsata Secului coincide cu o zi de vineri – zi dedicată postului – motiv pentru care perioada de postare începe mai devreme, pe 14 noiembrie.
Această practică respectă tradiția bisericească conform căreia, în ziua Lăsatului Secului, credincioșii se pot bucura de orice aliment, iar postul începe din ziua următoare, cu restricții alimentare aplicate.
Reguli alimentare în timpul Postului Crăciunului
Pe durata celor 41 de zile, credincioșii se abțin de la produsele animale: carne, lapte, brânzeturi, ouă și derivate. Postul Crăciunului este considerat mai lejer comparativ cu postul de Paște, datorită mai multor zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.
În zilele de luni, miercuri și vineri se recomandă consumul de preparate simple, fără ulei și vin, în timp ce marțea și joia sunt permise atât untdelemnul, cât și vinul. În sâmbetele și duminicile până pe 20 decembrie, credincioșii au voie să consume pește, vin și ulei.
Există și câteva excepții de la reguli:
* În zilele de luni, miercuri sau vineri în care se prăznuiește un sfânt mare (indicat în calendar cu cruce neagră), se permite consumul de vin și untdelemn;
* În zilele de sărbătoare cu cruce roșie sau hramul bisericii, este dezlegare și la pește.
De asemenea, marțea și joia, în zile de sărbătoare importantă, se pot consuma pește, vin și ulei, ca semn de bucurie.
Dezlegare la pește în timpul Postului Crăciunului 2025
Credincioșii pot consuma pește în fiecare sâmbătă și duminică, cu excepția primei și ultimei săptămâni de post. În plus, în unele zile speciale în timpul săptămânii, se poate face dezlegare la pește:
* 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului
* 25 noiembrie – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina
* 2 decembrie – Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria
* 4 decembrie – Sfânta Mare Muceniță Varvara
* 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
* 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul
Aceste zile reprezintă clipe de bucurie spirituală și mulțumire adusă lui Dumnezeu, fiind excepții de la rutina obișnuită a postului.
Reguli pentru alimentație în Ajunul Crăciunului
În Ajunul Nașterii Domnului, tradiția creștină recomandă o dietă simplă, bazată pe alimente naturale și neprocesate. Mulți credincioși aleg să țină post complet până seara, iar la finalul zilei consumă grâu fiert îndulcit cu miere, fructe, covrigi sau turte din făină.
Această tradiție simbolizează curățarea trupului și a sufletului înainte de marele prazn al Nașterii Domnului. Este un gest de smerenie și recunoștință pentru binecuvântările primite.
Semnificația spirituală a Postului Crăciunului
Postul înseamnă mai mult decât abstinența de la mâncăruri „de dulce”, fiind o perioadă de reinnoire sufletească și interiorizare. Este momentul în care fiecare credincios este îndemnat să se împace cu cei din jur, să lase resentimentele și să săvârșească fapte bune.
Biserica îndeamnă credincioșii să se spovedească și să primească împărtășania în această perioadă, pentru a celebra Crăciunul cu inimi curate. Postul Crăciunului devine astfel o perioadă de apropiere de Dumnezeu, de pace și lumină spirituală.
Anul 2025 aduce un Post al Nașterii Domnului plin de însemnătate, început pe 14 noiembrie și încheiat pe 24 decembrie – un interval în care credința, cumpătarea și bunătatea interioară devin cele mai prețuite daruri.









Lasă un răspuns