Ciocolată cu ardei iute, vin roșu sau lavandă, statui comestibile și parfumuri cu note de cacao se întâlnesc la Festivalul Chocolate Saga 2025, evenimentul care transformă Biblioteca Națională în cel mai dulce loc din București, până duminică, la ora 18:00.
Bucureștiul miroase în aceste zile a prăjitură de cacao. Festivalul Chocolate Saga, cea mai delicioasă experiență a toamnei, și-a deschis larg porțile la Biblioteca Națională a României.
Zeci de standuri colorate, vitrine elegante și degustări spontane transformă evenimentul în cel mai savuros loc din capitală.
Peste 50 de artizani specializați în ciocolată, 90 de mărci românești și trei branduri internaționale aduc împreună tot ce implică artă, pasiune și inovație în lumea deserturilor exclusiviste.
„Colțul de lectură, actori pe lângă vizitatori, numeroase ateliere, demonstrații din arta ciocolateriei și lecții de istorie. Astfel poate fi descris, în cuvinte, festivalul național al ciocolatei”, transmit organizatorii.








































Expoziție spectaculoasă de statui din ciocolată
De la praline umplute cu fructe exotice până la tablete artizanale cu boabe de cacao din Columbia sau Ghana, fiecare creație reprezintă o poveste inedită.
Participanții, cu tarife de acces de 25 lei, pot asista la procesul de topește, modelare și transformare a ciocolatei, pot savura sortimente rare și pot descoperi cele mai ascunse secrete ale meșteșugului, direct de la maeștri.
Nou pentru această ediție, festivalul găzduiește o expoziție remarcabilă cu statui din ciocolată reprezentând personalități și simboluri culturale.
Meșteri ciocolatieri renumiți precum Marinel Bejan, Rodica Bunea și Vera Maxim – laureați internațional, vor expune sculpturi unice și vor susține demonstrații live cu combinații de arome și tehnici spectaculoase.

Ciocolată cu ardei iute, sare de mare sau vin roșu!
Atmosfera este plină de veselie: între aroma intensă de cacao, râsete de copii și agitația vizitatorilor, evenimentul reușește să adune iubitori de gusturi autentice și curioși dornici să descopere magia ciocolatei.
Se pot degusta praline cu lapte, fine și cremoase, ciocolată neagră cu note de fructe roșii sau cafea, precum și combinații inedite cu sare de mare, ardei iute, lavandă sau vin roșu.

De asemenea, sunt disponibile praline umplute cu creme naturale, cu șofran, fistic, tahini, trandafiri sau tămâie, precum și ciocolată infuzată cu ceai de hrișcă sau cu fructe liofilizate.
Evenimentul include ateliere în care vizitatorii își pot crea propria tabletă de ciocolată personalizată sau pot picta cu ciocolată. Cărora mici li se pun la dispoziție ateliere de creație cu nisip colorat, caricaturi și picturi pe față.
Premiera ediției: parfum de lux inspirat de ciocolată
Expoziția evidențiază evoluția ciocolatei, de la civilizațiile aztecă și mayașă, unde era folosită în ritualuri sacre, până în momentul în care a ajuns în Europa, devenind un simbol al luxului la curțile regale.
De asemenea, în premieră, ediția din acest an prezintă parfumuri de nișă realizate de parfumieri români premiați internațional. Notele de ciocolată sunt armonizate cu alte arome inovatoare: piper, cafea sau mosc.

„Chocolate Saga 2025 se anunță a fi cel mai dulce festival al toamnei, un spațiu unde arta, inovația și pasiunea pentru ciocolată se împletesc într-un spectacol al simțurilor”, transmit organizatorii evenimentului.
La finalul experienței, publicul este invitat să devină protagonist într-un film interactiv, o incursiune vizuală ce încheie ziua într-o notă magică.
Consumul mediu lunar de ciocolată per persoană a crescut de la 2,16 kg în 2023 la 2,26 kg în 2024 și 2,36 kg în primul trimestru din 2025, înregistrând o creștere de peste 9% în mai puțin de doi ani. Se estimează că, până la sfârșitul acestui an, piața internă ar putea depăși 35.000 tone anual
Adina Istrate, organizator Chocolate Saga:
Exporturi de ciocolată din România către Ungaria, Bulgaria, Polonia și Germania
Potrivit organizatorilor, industria ciocolatei din România înregistrează o perioadă de creștere. Datele INS indică faptul că producția națională de ciocolată a crescut constant în ultimii ani. De la 14.155 tone în 2020 la un maxim de 15.461 tone în 2023, înregistrând o creștere de 9,2% în patru ani.
Deși pentru 2024 se preconizează o ușoară ajustare, până la 14.441 tone, tendința de creștere anuală rămâne solidă, în jur de 2,2%, într-un context global cu prețuri record ale boabelor de cacao.

Performanța sectorului este completată de exporturile constante, care au crescut de la 105,8 milioane de euro în 2020 la 175 milioane de euro în 2024, o avansare de aproape 65% în patru ani.
Cu un ritm mediu anual de 12,9%, România devine un furnizor competitiv în regiune, cu piețe principale în Ungaria, Bulgaria, Polonia și Germania.







Lasă un răspuns