angus-danubius,-ferma-de-champions-league-a-lui-gigi-netoiu.-investitia-de-6-milioane-euro-de-la-cetate,-care-uimeste-europa!-exclusiv

Angus Danubius, ferma de Champions League a lui Gigi Nețoiu cu o investiție de 6 milioane euro de la Cetate, uimind Europa! Exklusiv

Gigi Nețoiu a trecut de la echipele de fotbal „leii din Bănie” și „câinii roșii” la crescătorii de vite Black Angus. Fostul acționar al echipelor Craiova și Dinamo a realizat o investiție de șase milioane de euro într-o fermă de ultimă generație, situată în județul Dolj, pe malul Dunării, la o distanță mică de Portul Cultural Cetate.

Inaugurare festivă cu specific oltenesc sub drapelul național la ferma lui Nețoiu

Evenimentul de deschidere a avut loc sâmbătă, 18 octombrie, și a inclus muzică populară, must, gogoși și scovergi tradiționale. La ceremonia au participat numeroase personalități, printre care ministrul Agriculturii Florin Barbu, senatorul Paul Stănescu, fostul premier Adrian Năstase, foști jucători ai echipei Craiova Maxima, Mircea Dinescu, Victor Pițurică, Nicolae Badea sau Dumitru Dragomir.

Primirea invitaților la inaugurarea fermei Angus Danubius. Gazda Gigi Nețoiu deschide drumul pentru ceilalți
Primirea invitaților la inaugurarea fermei Angus Danubius. Gazda Gigi Nețoiu deschide drumul pentru ceilalți. Foto: Andrei David

Ferma lui Gigi Nețoiu pare desprinsă din pelicule americane

Complexul Black Angus Danubius, considerat cea mai modernă fermă de vaci de acest soi din Europa, după afirmațiile lui Nețoiu, a fost construit în numai șase luni și acoperă o suprafață de 180 de hectare. Cu garduri electrice extinse pe 25 de kilometri, camere de supraveghere, senzori cu infraroșu, puțuri la 90 metri adâncime, saivane automatizate și o igienă impecabilă, ansamblul seamănă cu o scenografie din filme americane – o adevărată reședință Southfork (din serialul Dallas) sau Yellowstone (pentru fanii serialului recent cu Kevin Costner).

Totul este gestionat prin tehnologie computerizată, iar operațiunea fermei este coordonată de numai cinci angajați. Chiar și drumul de acces este recent, atât de recent încât nici sistemele GPS nu îl identifică încă!

Gigi Nețoiu, de la patron de fotbal la crescător de bovine

Decizia de a investi în o fermă de vite nu e pentru oricine, „pe mine, oltean crescut la Poiana Mare, această alegere mi s-a părut naturală”, ne-a declarat Gigi Nețoiu. Îl nemulțumește faptul că țăranii nu mai cresc vaci în acea zonă, așa că a decis să schimbe această situație și să ofere un exemplu: „Satul românesc a căzut în ruină. În Cetate, înainte de venirea noastră, mai existau doar 13 vaci”.

Trecerea de la activitatea sportivă la creșterea animalelor nu i-a fost dificilă, iar alegerea locației fermei, aproape de locurile sale natale, are o semnificație sentimentală. În plus, Gigi Nețoiu, cunoscut și ca „Comandantul”, avea deja investiții în domeniul agricol.

„De 22 de ani, dețin 2500 de hectare și am investit aici. Am dorit să îmbogățesc atât cultura cerealelor, cât și să fiu mai aproape de părinți. Eu am fost singur la părinți, din ’80 sunt în București, iar acum încerc să fiu aproape de mama, ca să nu regret când nu va mai fi”.

Ferma de bovine a lui Gigi Nețoiu, un proiect amânat timp de 13 ani

Ideea unei ferme de vite nu este una recentă pentru Nețoiu, care ne-a povestit că primele planuri au fost concepute în urmă cu mai bine de un deceniu în colaborare cu Adrian Năstase.

„Proiectul a fost inițiat după ce domnul ministru Barbu mi-a dăruit, în decembrie, 30 de oi Merinos. Eu și domnul Năstase aveam în plan un proiect pentru vaci Charolaise în urmă cu 13 ani, însă arestarea mi-a amânat demersurile. Când am văzut prețurile scăzute la cereale după conflictul din Ucraina, am hotărât să nu mai vindem porumbul și grâul, ci să-l transform în carne de calitate, aici, în țară.”

Nicolae Badea cu soția, Dumitru Dragomir. Gabriel Oprea, Gigi Nețoiu, Mircea Dinescu, Victor Pițurcă
Nicolae Badea cu soția, Dumitru Dragomir. Gabriel Oprea, Mircea Dinescu, Victor Pițurcă au fost prezenți la inaugurarea fermei lui Gigi Nețoiu. Fotografie: Andrei David

De ce a ales rasa Black Angus în locul unui rase românești

Până la urmă, Gigi Nețoiu a optat pentru rasa Black Angus datorită rezistenței și calității excepționale a cărnii.

„Angus este singura rasă de vaci ce a rezistat în condiții extreme, precum temperaturi de -35°C în Alaska. Este o rasă nepretențioasă și produce carne premium, considerată a doua în lume după Kobe – dar naturală, fără intervenții artificiale”.

Ferma de 1500 de animale și obiectivul de 3000 de capete

În prezent, ferma deține 500 de vaci-mamă și 500 de viței, dar are planuri ambițioase pentru extindere.

„Vom construi un alt grajd, cu o capacitate de încă 500 de animale. Astfel, vom ajunge la aproape 1500 de animale în total! Obiectivul nostru este să multiplicăm efectivul, ajungând la 3000 de capete, ceea ce înseamnă aproximativ 700–800 de vaci mamă și 2000 de viței”.

Taur de monta, vedeta genetică a fermei lui Gigi Nețoiu. Foto: Andrei David
Taur de montă, simbolul genetic al fermei lui Gigi Nețoiu. Foto: Andrei David

Hrănire „de top”. Gigi Nețoiu a angajat specialiști de renume

Vitele provin de la ferma Karpaten Meat din Sibiu și sunt hrănite conform unei scheme elaborate de medic veterinari. „Colaborăm cu cei mai buni specialiști, iar totul este automatizat, cu rații precise, adaptate fiecărui animal, fie vacă sau vițel“.

Datorită investițiilor anterioare ale antreprenorului în zonă, nu există riscul ca animalele să rămână fără hrană. „Avem stocuri pentru doi ani. Dispunem de silozuri în Poiana Mare cu 15.000 de tone, plus rezervele de aici, astfel încât să asigurăm hrănirea pentru cele 2000 de animale pe următoarea perioadă”.

Impresii la… coada vacii

Printre cei care au vizitat ferma de ambiție a lui Gigi Nețoiu de la Cetate s-a numărat și fostul ministru Petre Daea. După o plimbare printre animale, saivane și personal, oficialul a rămas impresionat de ceea ce a întâlnit. Apoi, cu umor, a încercat să combată mitul despre poluarea generată de vaci:

„În România, circulă zece milioane de mașini și doar un milion de vaci. Vaca are doar o ‘țevă de evacuare’, în timp ce mașinile moderne au două”, afirmă fostul oficial. În același stil, adaugă: „Să nu uităm că vaca este, practic, a doua mamă a omului”.

Ferma lui Gigi Nețoiu, în armonie cu planurile ministrului Agriculturii

La eveniment a fost prezent și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a afirmat:

„Investițiile în acest domeniu trebuie să continue, iar statul a semnat în ultimii doi ani numeroase contracte de procesare a produselor agricole. După finalizarea acestor unități, în următorii trei ani, trebuie asigurată materie primă pentru fabrici. Vrem să dezvoltăm alimente procesate în România, utilizând materie primă de la fermieri, încurajând astfel agricultura locală”.

De la eveniment nu au lipsit ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și personalități publice precum Petre Daea, Adrian Năstase, Paul Stănescu, Dumitru Dragomir și alții.
De la eveniment au participat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și alte personalități ale vieții publice. Fotografie: Andrei David

Pasul următor va fi ajustarea și completarea schemei de subvenții, astfel încât, precum în 2023, să se integreze vegetalul în zootehnie, cu o subvenție suplimentară de 230 euro pe hectar pentru cultura de porumb siloz și alte produse, precum lucerna, în sprijinul fermierilor care realizează această intervenție. Acest proces va crește valoarea adăugată a alimentelor, reprezentând un succes pentru agricultură”.

Ferma finalizată, Gigi Nețoiu se reconectează cu familia

Cel mai important rezultat pentru Gigi Nețoiu este păstrarea relației cu familie. Omul de afaceri recunoaște că munca intensă de la Cetate a avut un efect departe de familie, în special față de fiul său, David, în vârstă de 10 ani.

„Am fost doar de șase ori în București în ultimele șase luni. David a simțit lipsa mea, dar m-a înțeles. I-am promis că după deschiderea fermei, vom petrece mai mult timp împreună”, a declarat Gigi Nețoiu.

În continuare, antreprenorul își ia fiul și pleacă împreună într-o vacanță meritată în Dubai.

Black Angus Danubius, mai mult decât o afacere, o pasiune de suflet

Gigi Nețoiu a fost implicat în diverse domenii de-a lungul carierei, de la Vincon la Meda, dar a recunoscut că ferma de bovine de la Cetate reprezintă cel mai personal proiect al său.

„Este cea mai frumoasă etapă din viața mea. Niciodată nu am investit cu atâta pasiune. Îmi iubesc animalele – m-am născut în mediul rural, cu vaci și oi”.

Fiul său, David, împărtășește această pasiune, preferând să hrănească bovinele în loc să utilizeze telefonul, ceea ce indică o tradiție familială de gospodar.

Viitor optimist, chiar dacă vacile sunt negre

Ferma de la Cetate are ca scop transformarea cerealelor oltenilor în carne de înaltă calitate pentru export. În contextul deficitului de carne de vită din Europa, România are potențialul de a deveni jucător major în acest domeniu.

Complexul Black Angus Danubius demonstrează că visurile oltenești pot deveni realitate prin ambiție și dedicare. Pentru Gigi Nețoiu, fiecare mugiță reprezintă un profit, iar carnea „Made in Oltenia” urmează să ajungă pe mesele celor din topul financiar internațional.

Vitele lui Gigi Nețoiu
Gigi Nețoiu se mândrește cu o fermă la cele mai înalte standarde. Foto: Andrei David

Black Angus – Trei recomandați pentru carne de calitate

Din Scoția, rasa Aberdeen Angus este una dintre cele mai populare globale, apreciată în special de consumatori. În Statele Unite, rasa Angus este recunoscută ca fiind de cea mai înaltă calitate și domină piața.

  • Femelele cântăresc în jur de 550 kg, iar taurii circa 850 kg.
  • Carnea este caracterizată prin marmorare, frăgezime și suculență, cu un randament de sacrificare între 60 și 70%.

Angus Danubius, o fermă de excepție în topul Gigi Nețoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *