„Activitatea economică în domeniul restaurantelor și hotelurilor a scăzut semnificativ, cu 50%. Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FPIOR), Asociaţia Patronată a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA) şi Federaţia Industriei Hoteliere (FIHR), organizaţii reprezentative din sectorul ospitalităţii, au trimis o scrisoare deschisă Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului, solicitând menţinerea cotei de TVA la 11% pentru alimente şi cazare. Reprezentanţii domeniului avertizează că o majorare la 21% ar declanşa falimente în cascada, afectând zeci de mii de locuri de muncă şi diminuând veniturile bugetului de stat. Situaţia este critică pentru sectorul turistic şi HoReCa.
În contextul actual, o astfel de măsură ar descuraja investiţiile şi ar afecta competitivitatea României în comparaţie cu ţările vecine ce au taxe mai mici.
Cele trei organizaţii amintesc că Bulgaria şi Ungaria aplică cote reduse de TVA în domeniul ospitalităţii, fapt ce le sporeşte atractivitatea pentru turiştii străini şi locali. În paralel, aceste ţări aplică strategii proactive, precum campanii de marketing, granturi pentru turişti străini şi sprijin pentru liniile aeriene directe. În absenţa unor politici fiscale echilibrate, România riscă ostracizarea ca destinaţie de vacanţă şi afaceri, generând efecte negative asupra economiei.
Conform sursei citate, numărul de insolvenţe în HoReCa a crescut cu 9% în 2024 şi tendinţa se menţine accentuată în prima jumătate a anului 2025.
„Este imperios necesar să înţelegem fluxul monetar în economie, pentru că impactul asupra afacerilor se răsfrânge și la nivelul statului. Situaţia actuală seamănă cu o criză economică, la pragul insolvenţei. În astfel de momente, bazându-mă pe experienţa personală, este vital să motivaţi resursele umane şi să optimizaţi producţia, profiturile şi vânzările, nu să reduceţi costurile la extrem. Un angajat motivat şi un produs de calitate aduc vânzări, generează profit. În situaţia actuală, o majorare a TVA în HoReCa ar genera efectul contrar acţiunilor necesare în timp de criză – statul ar defecta motorul economic. În loc de stimularea consumului şi a sprijinului pentru sector, este împins spre faliment. Soluţia adevărată nu este creşterea taxelor, ci o gestiune mai eficientă a taxelor existente şi un cadru fiscal previzibil menite să stimuleze munca și investitora.“, a declarat preşedintele FPIOR, Valentin Soneriu, în comunicatul oficial.
Preşedintele HORA, Radu Savopol, a subliniat scăderea dramatică a consumului în restaurante, explozia costurilor şi incertitudinea viitorului pentru mulţi agenţi economici din HoReCa.
„Mărirea TVA la 21% va genera nu doar pierderi de locuri de muncă, dar va afecta şi încrederea antreprenorilor în investiţii. Solicităm nu un avantaj, ci oportunitatea de a supravieţui şi creşte. România are nevoie de o industrie a ospitalităţii sănătoasă şi nu una în colaps. Decizii care afectează grav un sector nu pot fi luate fără dialog cu cei implicaţi direct.“, a afirmat Savopol.
La rândul ei, preşedintele FIHR, Simona Constantinescu, a susţinut că o alternativă eficientă nu este suplimentarea taxelor, ci politici publice coerente, care să asigure stabilitate şi dezvoltare sustenabilă.
„Turismul românesc este mai mult decât o industrie, este o imagine a ţării şi un element important în economia naţională. Este un sistem complex, unde orice dezechilibru economic, fiscal sau geopolitic are un impact profund: scăderea cererii, afectarea imaginii destinaţiei, blocarea investiţiilor, pierderea locurilor de muncă şi afectarea imaginii României ca destinaţie.
Federaţiile subliniază menţinerea cotei de 11% drept o soluţie echilibrată rezultată din dialogul cu sectorul economic şi singura opţiune pentru sustenabilitatea industriei.
Industria ospitalităţii şi turismului cuprinde peste 35.000 de companii, asigură peste 400.000 de locuri de muncă şi contribuie cu peste 5% la PIB.
Lasă un răspuns