Cartoful dulce, o nouă provocare pentru specialiștii de la Dăbuleni
Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Agricolă din Dăbuleni au dezvoltat o nouă metodă de cultivare a cartofului dulce.
Loredana Sfîrloaga, cercetător la Stațiunea de Cercetare Agricolă Dăbuleni: Metoda implică plantarea tuberculilor de cartof dulce în sere, pe un substrat format din turbă și nisip. Din aceste plante, se dezvoltă lăstari care ulterior se transplantă în câmp.
Această tehnică a fost elaborată în colaborare cu o universitate din Coreea de Sud. Echipa de cercetători monitorizează în continuu culturile pentru a le proteja de boli și dăunători.
Dr. ing. Aurelia Diaconu, director, Staţiunea de Cercetare Agricolă Dăbuleni: Am introdus în cultură noi specii, inclusiv cartoful dulce, care este deja cultivat de ani buni.
Alina Paraschiv, cercetător, Staţiunea de Cercetare Agricolă Dăbuleni: Analizăm constant culturile sub microscop, prelevând mostre pentru a depista prezența eventualilor dăunători.
Dr. ing. Ştefan Nanu, director adjunct ştiinţific, Staţiunea de Cercetare Agricolă Dăbuleni: Ne străduim să adaptăm ciclurile de însămânțare la condițiile climatice locale. În prezent, identificăm specii rezistente la secetă pentru a putea cultiva produse noi în regiune.
Pepenele de Dăbuleni a devenit un brand recunoscut, iar tehnicile inovatoare permit o recoltare din luna iulie.
Dr. ing. Aurelia Diaconu, director, Staţiunea de Cercetare Agricolă Dăbuleni: Pepenele verde și cartoful timpuriu sunt roade ale muncii noastre.
Staţiunea de Cercetare Agricolă mai studiază și curmalul chinezesc (Ziziphus Jujuba), care prezintă o adaptare bună la climă și are o rezistență crescută la boli și îngheț.
Lasă un răspuns