Comisia Europeană înregistrează un număr record de alerte privind produse nealimentare periculoase
Un raport recent al Executivului european relevă un număr fără precedent de avertismente referitoare la produse nealimentare periculoase în anul trecut. Astfel, 4.137 de alerte au fost înregistrate, depăşind recordul anterior din 2023. Această cifră reprezintă cel mai mare volum de semnalări înregistrat de la implementarea sistemului european de avertizare pentru produse nealimentare periculoase, în 2003.
Creșterea semnificativă a alertărilor evidenţiază eficienţa şi încrederea sporită în sistemul „Safety Gate”. Autorităţile europene utilizează din ce în ce mai frecvent platforma pentru a semnala şi a aborda posibilele riscuri pentru consumatori. Raportul detaliază şi măsurile întreprinse de autorităţile naţionale din statele membre UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, pentru a preveni pagubele aduse consumatorilor şi a opri comercializarea produselor periculoase.
În 2023, cosmeticele au fost categoria de produse cel mai frecvent semnalată cu riscuri pentru sănătate (36%), urmate de jucării (15%), aparate electrice (10%), vehicule (9%) şi produse chimice (6%).
Ingredientele chimice au fost factorul principal de risc în aproape jumătate din cazuri. Substanţe precum cadmiu, nichel şi plumb, descoperite în bijuterii, precum şi parfumuri alergizante din uleiuri de corp şi substanţe chimice sintetice utilizate pentru plasticul unor articole vestimentare, au figurat printre exemplele identificate. De asemenea, 97% dintre produsele cosmetice semnalate conţineau BMHCA, un parfum sintetic interzis, nociv pentru sistemul reproductiv şi potenţial iritant pentru piele.
Alertele înregistrate în cadrul sistemului „Safety Gate” au condus la un răspuns prompt al autorităţilor de supraveghere a pieţei. Astfel, s-au implementat peste 4.200 de măsuri pentru stoparea comercializării sau retragerea produselor periculoase de pe piaţă.
Sistemul european de alertă „Safety Gate” permite autorităţilor naţionale de supraveghere a pieţei din UE şi SEE să semnaleze şi să intervină asupra produselor nealimentare periculoase, alertând concomitent alte autorităţi pentru acţiuni imediate. Alertele se referă la riscuri pentru sănătate şi siguranţă (de exemplu, sufocare, strangulări), dar şi la riscuri pentru mediu şi resurse.
Lasă un răspuns